SIKÇA SORULAN SORULAR

 

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

  • Mat, ipeksi mat ve yarı mat boya nedir? Boyalar farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Bunlardan biride parlaklık değerlerine göre sınıflandırmaktır. Boyanın yüzeyde bıraktığı filmin parlaklığı en düşük tam mat ile başlayarak; mat, ipeksi mat, yarı mat (saten ) ve parlak olarak derecelendirilmiştir. Bir boyanın parlaklık değeri standartlarda belirtilen ölçüm aralıklarına göre belirlenir.
  • Akrilik boya ne demektir? Su ile inceltilen, yapısında sentetik emülsiyon polimerizasyonu ile üretilmiş bağlayıcı ihtiva eden, boya piyasasında emülsiyon esaslı boyalar olarak da bilinen boyalara verilen genel bir isimdir. Daha çok su bazlı dekoratif inşaat boyalarının tanımlanmasında kullanılır.
  • Yüzeydeki küf ve mantar oluşumu nasıl giderilir? Su buharının yoğun olduğu ortamlarda rutubet sebebi ile boyanmış yüzeylerde küf ve bakteri oluşumuna rastlanabilir. Sadece bir boyama işlemi ile bu sorunu çözmek imkansızdır. Pozitif su etkisi ile yeniden bu sorun zaman içinde oluşacaktır. Bu yüzden öncelikle kabarmış veya bozulmuş yüzeylerin kazınıp macun ile gerekli tadilatı yapılmalı, küf ve mantarların öldürülmesi için çamaşır suyu ile yüzey iyice temizlenmelidir. Yüzey kuruduktan sonra özel olarak üretilen ‘’ Antiküf Boyalar’’ ile yüzey yeniden boyanmalıdır.
  • Tebeşirlenme nedir nasıl giderilir? Dış cephe boyalarında görülen ; UV ışınları, rüzgar, yağmur vb. hava koşulları sebebi ile zaman içerisinde boya filmindeki bağlayıcının yapısının bozularak boyanın yüzeyden tozuma şeklinde ayrılması olayına tebeşirlenme denir. Bu yüzeylerde yeni boya işlemine geçilmeden önce muhakkak yüzeyin iyice tozlardan arındırılması gerekir. Yüzey suyla yıkanmalı ve kuruduğuna emin olunduktan sonra tekrar astar ve son kat boya uygulaması yapılarak yüzey tamir edilmelidir.
  • Boyanın iyi örtmemesinin sebepleri neler olabilir? Her boya etiketinde belirtilen oranlarda inceltilmeli , önerilen kat adedi şeklinde uygulanmalı ve katlar arası belirtilen sürelere uyulmalıdır. Bu takdirde örtücülük ile ilgili sorun yaşanmayacaktır. En sık rastlanan uygulama hataları boyanın gereğinden fazla inceltilmesidir. Boyama öncesinde özellikle emici yüzeylerde önerilen astarların kullanılarak yüzeyin doyurulması gerekir. Yüzeydeki eski boya rengi canlı veya koyu tonlarda ise mutlaka 1 kat örtücü astar uygulanması gerekir.
  • Fırça izi neden olur? Boya uygulandıktan sonra yüzeyde fırça izlerinin belli olmasının birkaç sebebi olabilir. Öncelikle yüzeyin uygulamaya uygun hale getirilip getirilmediği kontrol edilmelidir. Boyanın etiketinde yazan inceltme oranlarına uygun bir şekilde inceltilmelidir. Sert kıllı ve kalitesiz fırça kullanılmamalıdır. Uygulama esnasında fırça çok bastırılmamalıdır. Kalitesiz boya seçimi de bazen fırça izi oluşumuna sebebiyet verebilir.
  • Boyada geç kuruma neden olur? Genellikle bu soruna sentetik esaslı (yağlı ) boyalarda rastlanmaktadır. Yüzeydeki boyanın kuruması su bazlı boyalara nazaran daha uzun sürer. Yapısındaki solventler gereği buharlaşma daha yavaş olmaktadır. Bu sebeple kendi incelticisi dışında başka bir ürün kullanımı bu süreyi uzatır.(neft, selülozik tiner, gazyağı vb.)Yanlış inceltici kullanımı kurumanın gecikmesi dışında boya yapısını bozduğu için boyada birçok soruna sebebiyet verebilir. Ortam sıcaklığının ve neminin kuruma süresinde rolü büyüktür. Uygulama esnasında ve sonrasında ortamın iyi havalandırılması gerekir. Boya yüzeyinin de önceden kir ve yağdan arındırılması gerekir.
  • Boya uygulamasında kullanılan aletler nasıl temizlenir? Su bazlı boya kullanılmışsa fırça ve rulolar su ile temizlenmeli, solvent bazlı boya kullanılmışsa solvent ile temizlenerek daha sonra doğal kurumasına bırakılmalıdır
  • Yeni boyanmış ev ne kadar süre havalandırılmalıdır? Boya sonrası evde birkaç gün boya kokusu olması muhtemeldir. Su bazlı boya kullanılmışsa 2-3 gün kapı ve pencerelerin açık kalması evin havalanmasına ve kokunun dağılmasına yardımcı olacaktır.
  • Yeni boyanmış yüzeylerin temiz kalması nasıl sağlanır? Sabunlu suya batırılmış yumuşak bir sünger yardımıyla duvardaki tozlar ve kirler temizlenebilir. Ancak bu işlem yapılırken çok fazla bastırılmamalı ve zemindeki boyayı zedelememeye dikkat edilmelidir.
  • Fırça ve rulo kullanırken nelere dikkat edilmeli? Rulo kullanırken; Ruloyu boyaya daldırmadan, ufak dokunuşlarla boyanın rulo üzerinde eşit miktarda dağılması sağlanır. Eğer boya ızgarası kullanılıyorsa ve rulo boyaya fazlaca daldırılmışsa ızgara üzerinde birkaç kez yürütülerek fazlalık boyanın kabın içerisine akması sağlanır. Bu işlem uygun bir şekilde yapılırsa damlama sorunu minumuma iner ya da hiç yaşanmaz.
    Rulo kullanırken yüzeyde hep aynı yönde, sağa sola sapmadan ileri geri hareket ettirilmeli, daha sonra boyanmamış yüzeye geçilmelidir.
    Boyama işlemine ara verilmişse rulo ya boyanın içerisinde ya da hangi tip boya kullanılmışsa su veya tinerin içerisinde bekletilebilir. Ya da hava almayacak biçimde poşete sarılabilir.
    Şayet uzun süre kullanılmayacaksa mutlaka yıkanıp temizlenmeli, kurutulmalı ve sarılarak saklanmalıdır.
    Fırça kullanırken; Genellikle geniş yüzeylerde rulo ile çalışmak daha pratik ve hızlıdır. Ancak duvarların kesişim yerlerinde, kapı, pencere vb ahşap bölgelerde fırça kullanımı daha uygundur.
    Su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar kullanılmalıdır.
    Kaliteli bir fırçada aranacak özellikler arasında kıl uçlarının aynı seviyede olması, esnek ve yumuşak olması sıralanabilir. Fırçalar kullanılmadan önce yıkanmalı, zayıf kılların dökülmesi sağlanmalı ve daha sonra kurutulmalıdır. Boyama işlemi bittikten sonra fırçalar hangi tip boya kullanılmışsa su veya solvent ile temizlenmeli, kurutulmalı ve bir kağıda sarılarak saklanmalıdır.
  • Boyalar nasıl saklanır? Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır.
    Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
    Boyanın saklanacağı ortam +5 derece ve nemden uzak olmalıdır.
  • Yeni boyanmış iç cephe duvarlarındaki kir ve lekeler nasıl giderilir? Yeni boyanmış bir yüzeydeki kiri temizlemek için boyamanın üzerinden 3-4 hafta geçmesi gerekir. Daha sonra ılık sabunlu suya batırılmış bir bez yardımıyla kirli bölge temizlenebilir.
  • İyi bir boyada olması gereken özellikler nelerdir? İç cephe boyasında aranan özellikler; örtücü olması, kolay uygulanabilir olması, sürtünme çizilme silinebilme gibi fiziksel etkilere karşı dayanıklı olması sayılabilir. Dış cephe boyalarında ise, yüksek nefes alma gücü, atmosfer koşullarına, güneş ışınlarına solmaya karşı dayanıklılık, sürtünmeye , çizilmeye karşı dayanıklılık, örtücülük, uygulama kolaylığı, aderans aranılan özelliklerdir.
  • Su bazlı ve solvent bazlı boya nedir? Su ile inceltilen boyalara su bazlı, solvent (tiner) ile inceltilen boyalara solvent bazlı boya denir.
    Su bazlı boyalar kokusuzdur ve yanıcı değildir. Hızlı kurur ve nefes alma özelliği vardır.
    Solvent bazlı boyalar uygulama ve kuruma esnasında dışarıya koku verirler. Daha geç kurular. Bu yüzden uygulama sırasında ve sonrasında iyi havalandırma yapılmalı ve maske takılmalıdır.
    Solvent bazlı boyalar yanıcı ve parlayıcı özelliktedirler.
  • Boya kaç kat uygulanır? Zemine, bir önceki boyanın rengine, yüzeyin durumuna göre 2 ya da 3 kat uygulanabilir.
  • Ortam sıcaklığının boya uygulamaya etkisi nedir? Özellikle dış cephe boya uygulamalarında sıcaklığın +5 dereceden yüksek olması , havanın yağışsız ve rüzgarsız olması gerekir. İç cephelerde ise ortamın ısısı boyanın kuruma süresini olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.